Il fantasma dell' orso, de geest van de beer
Il
fantasma dell' orso, de geest van de beer
Het is
heel regenachtig in Umbria.
Sinds we
twee weken geleden vanuit Nederland teruggekeerd zijn al
settimocielo, in onze zevende hemel, hebben we welgeteld twee droge
en zonnige dagen gehad.
Als de
zon er is, is het ook meteen lekker warm en kun je zonder jas buiten
zijn, zelfs stil zitten. Helaas is hij er – zeer ongebruikelijk – nog
niet zo vaak. Het lijkt wel of de natuur haar watertekort van bijna
twee jaar in een keer probeert in te halen.
Om aan de
triestheid te ontsnappen gingen we afgelopen donderdag naar Orvieto.
Gelukkig was het toen droog, maar wel bewolkt.
Na een rondje markt
en stadje besloten we te gaan lunchen bij 'la trattoria dell'orso', de
gelagkamer van de beer. We namen beiden een eenvoudige huisgemaakte
pasta. Man natuurlijk 'alla cinghiale', met wildzwijnssaus en ik een
'del orso', een vegetarische met een heerlijke saus van verse
tomaatjes, basilicum en scamorza, een gerookte kaas uit Puglia, een
regio in het zuiden.
De pasta
van man waren umbrichelli, de regionale pasta van Umbria, een soort
dikke spaghetti. Voor mijn gerecht werden tagliatelle aanbevolen.
Daar zou de saus beter aan hechten. Natuurlijk volg ik zo'n advies.
Op een
zeker moment klonk er lawaai van rinkelend glas uit de keuken. Toen
de waard langs liep met een blik van excuus, stelde man hem gerust
met een 'porta fortuna', brengt geluk.
Hierop
antwoordde de waard, dat er een spook rondwaarde in het restaurant, echt hoor!
Volgens hem was het de geest van een vroegere eigenaar uit de jaren
'80, een Amerikaan, Richard geheten.
Toen wij een beetje lacherig
reageerden, vertelde hij, dat hij een keer met het personeel zat te
eten in de aangrenzende ruimte. Het waren 5 personen: twee mannen,
die aan een kant van de tafel zaten en drie vrouwen aan de andere
kant. Op een bepaald moment ging er een duidelijke huivering door
alle drie de vrouwen. Desgevraagd zeiden ze alledrie, dat ze het
gevoel hadden gehad, dat er iemand achter hen langs ging en hen over
de rug streek. Geen van de twee aanwezige mannen was van hun plaats
geweest. Vreemd he?
'De geest
van Richard' hadden ze maar bedacht. Dit was een gerustellende
gedachte, want Richard was een goed mens geweest...
De waard
liep door naar de aangrenzende ruimte, waar andere lunchgasten
zaten.
Op de
terugweg naar de keuken hield hij stil en zei: 'denkend aan de
geest, schoot mij nog een andere anekdote te binnen. Een aantal
jaren geleden hadden we hier een kok uit het zuiden van Italiƫ. Hij
was een goede kok, een aardige man ook, maar erg gespannen.
Nadat hij
een tijdje bij ons in dienst was en er wel eens een fles spontaan
uit het hoge rek was komen vallen, zoals zojuist, stelde hij voor
een duivelsuitdrijver te laten komen.
Hij had
namelijk gemerkt, dat hij zodra hij hier over de drempel stapte,
versteende van spanning. Wij allen probeerden hem gerust te stellen,
dat het maar de geest van Richard was, die een goede man was geweest
en nooit een vlieg kwaad had gedaan.
Dit hielp
echter niet en de kok bleef aandringen op een 'esorcista'. Omdat wij
daar niets voor voelden, heeft de kok uiteindelijk een andere baan
gezocht.'
Comments
Post a Comment